Sikker shopping – online!


Shopping online kan føles utrygt. Hvordan ved du, om en netbutik er sikker og pålidelig? Du er faktisk bedre stillet både med fortrydelsesret og mulighed for tilbagebetaling, når du handler online inden for EU, end når du handler i almindelige forretninger.

Optag lån

Vær opmærksom på unormale procedurer

Der kan meget vel være tale om fup, hvis den webshop, du besøger, beder dig om at indtaste dine personlige oplysninger uden at give dig en valid grund.

Læg altid mærke til, om sproget er korrekt dansk eller engelsk – eller om der er mange sproglige og grammatiske fejl. I så fald kan det være et fup-site, som har været en tur gennem oversættelsestjenesten Google Translate.

Sund fornuft ved shopping på nettet

Det lyder måske banalt, men alligevel glemmer mange at se sig for. Før du vover dig ud i shopping online, kan du med fordel kaste et kritisk blik på hjemmesiden. Brug altid din almindelige sunde fornuft.

Hvis prisen på en vare er langt under den pris, du finder andre steder, bør dine alarmklokker ringe. Lyder det for godt til at være sandt, er det det sikkert også.

Kan du ikke finde en fysisk adresse, e-mail eller et telefonnummer til firmaet bag webshoppen, er det i de fleste tilfælde tegn på, at du skal være påpasselig. Når det kommer til danske butikker, bør der være et tydeligt CVR-nummer på hjemmesiden, og du kan altid tjekke, om nummeret rent faktisk også eksisterer på www.cvr.dk. Gør det ikke det, så skynd dig videre til næste netbutik.

Pas på skjulte omkostninger

Lavprisflyselskaberne lægger i stor stil gebyrer til prisen, men det er der faktisk også en del almindelige netbutikker, der gør. Inden du køber, bør du derfor tjekke, om den oplyste pris inkluderer alt, eller om du bliver pålagt gebyrer eller urimeligt høje forsendelsespriser.

Vær opmærksom på, at du skal betale moms og told på varer købt uden for EU. Netbutikker inden for EU kan dog godt finde på at tage ekstra høje gebyrer for at sende varerne til din adresse, så se dig godt for.

Hold øje med e-mærket

E-mærket er en ordning for danske web-butikker, der skal garantere et vist niveau inden for en række områder. Hvis en butik har e-mærket, er det et kvalitetsstempel, der viser, at butikken lever op til en række krav om betaling, behandling af personoplysninger, afgivelse af e-mailadresse, garanti og aftaleindgåelse på nettet.

E-mærket kan dog kun bruges som et pejlemærke. Butikker, der ikke har mærket, kan nemlig sagtens leve op til kravene alligevel. Da det koster penge at komme i betragtning til mærket, er det selvsagt ikke alle, som har valgt at være med i ordningen.

Beskyt dig, inden du betaler

Stop op inden du udleverer dine betalingsoplysninger. Undersøg, om den betalingsside, du er på, er SSL-krypteret, hvilket beskytter dine oplysninger. Det er især noget, du skal være opmærksom på, når du handler i udenlandske webshops. Indtast aldrig dine oplysninger, med mindre der er en hængelås i nederste højre hjørne i din webbrowser. Samtidig kan du tjekke, om der er et ekstra ’s’ i websidens url lige efter http. Det står for ’sikret’ og giver et ekstra beskyttelse.

29.06.2017