Skattesmæk – Hvad er det og hvordan undgås det i 2019?


Skattesmæk - hvad er det og hvordan undgår du det

Skattesmæk er noget, rigtig mange danskere får hvert år.

Men hvad betyder det egentlig?

Her vil vi prøve at afklare, hvad et skattesmæk er, og hvordan du kan undgå skattesmæk for 2019.

Hvad er et skattesmæk?

Skattesmæk betyder, kort fortalt, at du skal betale penge tilbage til Skattestyrelsen, fordi du ikke har betalt nok skat året forinden. Det er en ubehagelig situation, og alle vil helst undgå skattesmæk.

Men der er også mange, der i stedet får penge tilbage fra Skattestyrelsen. Mere end 3 ud af 4 danskere får faktisk penge tilbage, fordi de har betalt for meget i skat året før (kilde). Mange gør det med vilje bare for at undgå skattesmæk.

Hvorfor får jeg skattesmæk?

Det er svært at undgå skattesmæk, hvis du ikke udfylder din forskudsopgørelse så præcist, som muligt. Grunden til, at man ikke kan undgå skattesmæk, er oftest, at man glemmer at indberette sine skattepligtige indtægter og de udgifter, man får et skattefradrag for.

En anden årsag er, at man selv prøver at manipulere sit skattefradrag ved at bede arbejdsgiveren om at sætte trækprocenten op eller indberette en højere løn, end man faktisk regner med at få i det kommende skatteår. Alt det for at undgå skattesmæk.

Det plejede at være en god måde at undgå skattesmæk på før 2019, men sådan er det ikke længere.

Mange bruger Skattestyrelsen som en bank

Uanset om du får penge tilbage eller skal betale penge, så har du brugt Skattestyrelsen som en bank – og det er der ingen grund til.

Og hvorfor så ikke, spørger du nok…

Det skal du ikke af 2 simple årsager.

  1. De penge, du får tilbage, kunne du have brugt i løbet af året på alle mulige andre ting. Og hvis du på noget tidspunkt i løbet af året har stået og manglet penge, så er det ærgerligt at have haft penge til gode hos skattefar.
  2. Omvendt – Hvis du er en af dem, der ikke kunne undgå skattesmæk, skal du betale renter på, du skylder, og det betyder, at du skal betale endnu mere tilbage. Det er der ingen grund til.

Derfor råder vi altid folk til at undgå at have et udestående med Skattestyrelsen.

TIP: HEY: Hvis du ikke er nogen læse-hest, så tjek videoen herunder. Den forklarer det hele på et kort øjeblik

 

Hvordan undgår man skattesmæk?

Heldigvis er det ikke så svært at undgå skattesmæk. Det drejer sig egentlig om ganske få felter, som du skal udfylde i din forskudsopgørelse.

De vigtigste felter er:

  • Rubrik 11/16: Hvad er din indkomst – Løn, SU, dagpenge osv.
  • Rubrik 41/42: Hvad har du af renteudgifter eller -indtægter
  • Rubrik 51: Har du kørselsfradrag

rubrikker i forskudsopgørelse

Når de rubrikker er udfyldt, så er du faktisk næsten i mål.

Vores liv kan ændre sig hele tiden, og derfor er det vigtigt, at man husker at opdatere sin forskudsopgørelse. Det skal man bl.a. gøre, hvis der kommer ændringer i ens løn, renteudgifter eller -indtægter, hvis man flytter, skifter job eller lignende.

Hvis du indberetter de ændringer, skulle det hele gerne gå op – du slipper for at bruge Skattestyrelsen som en bank og undgår skattesmæk.

Hvad skal man være opmærksom på for at undgå skattesmæk for 2019?

For at undgå skattesmæk i det hele taget, anbefaler vi, at du gør det til en vane at opdatere din forskudsopgørelse ved hver ændring i livet. Nogle af de ændringer kan være følgende:

  • Dit arbejde: Du har skiftet job, er blevet ledig, har fået et ekstra job, din løn er steget eller faldet, din arbejdsplads har skiftet adresse, osv.
  • Dig: Du har skiftet adresse, er blevet gift eller skilt, er begyndt at få børnepenge eller betale børnebidrag.
  • Offentlige ydelser: Du har fået sygedagpenge, dagpenge, SU, boligstøtte, osv.
  • Renter: Du har optaget nye lån eller investeret dine penge, så du får renteafkast.
  • Du har skiftet fagforening, A-kasse, pensionsselskab eller -model.

Der er mange faktorer, der er vigtige i forbindelse med dit skattefradrag. For at undgå skattesmæk er det derfor afgørende, at du holder din forskudsopgørelse opdateret.

Skal jeg sætte min indkomst højere eller lavere?

En af grundene til, at mange danskere ikke kunne undgå skattesmæk i 2019 er, at der i 2018 blev lavet store ændringer i, hvordan skattefradraget bliver beregnet. I dag afhænger dit skattefradrag i høj grad af din lønstørrelse.

Der er 3 lønstørrelser, som bliver beskattet forskelligt, og man bør kende reglerne før man sætter sin indkomst højere eller lavere for at undgå skattesmæk.

Undgå skattesmæk og få penge tilbage i skat

Hvis du tjener op til 30.700 kr. om måneden før skat, og du er vant til at skrive lidt ekstra på i din forskudsopgørelse, så er det nu, du bør stoppe med det. Ellers kan du ikke undgå skattesmæk i næste år.

Jo mere du skriver, at du kommer til at tjene (så længe det er under 30.700 kr. om måneden), desto større skattefradrag får du i 2019. Det vil sige, at du, i stedet for at blive trukket ekstra i skat, kommer til at få ekstra i fradrag.

Og dét vil sige, at du i sidste ende kommer til at skylde Skattestyrelsen. Undgå skattesmæk, og angiv derfor enten præcist det, du får i løn, eller i hvert fald ikke mere, end hvad du får.

Hvis din månedlige løn før skat ligger mellem 30.700 kr. og 46.500 kr., så hjælper det hverken at angive mere eller mindre. Her skal man ramme præcist for at undgå skattesmæk.

Det er kun nogle enkelte, der betaler topskat, der stadig kan benytte sig af det gamle system. Tjener du over 46.500 om måneden før skat, så kan du angive lidt ekstra for at undgå skattesmæk.

Øg dit fradrag og undgå skattesmæk

For at undgå skattesmæk og højne dit fradrag er det vigtigt at huske at registrere diverse udgifter på skat.dk. Hvis du eksempelvis donerer til velgørenhedsorganisationer, så får du fradrag for det.

Benytter du dig af håndværkere, får rengøringshjælp eller børnepasning derhjemme? Der får du håndværker- og servicefradrag, uden at du risikerer at få skattesmæk.

Lån hos Zaplo og få fradrag på renter

Hvis du optager et lån hos Zaplo, får du ca. 1/3 af dine rentebetalinger tilbage i skat. Husk derfor at registrere dine lån i selvangivelsen, for der er mange penge at spare! Samtidig gør det vores lån endnu billigere for dig. Ansøg her.

10.04.2018