Køb eller leje af bil – Hvad passer bedst til dig?


Infographic med fordele og ulemper ved leasing og bilkøb

Ny bil? Det er meget individuelt, om det bedst kan betale sig at lease eller at købe en bil.

Derfor er det ikke nemt at rådgive om og der er også mange delte meninger om, hvad der er bedst. Men eksperterne er dog enige om, at det i sidste ende især afhænger af, hvor meget man ved om en selv, ens behov og ens situation. Det betyder, om man fx. har overblik over, hvor meget man skal bruge sin bil, hvor længe man skal have den og mange andre ting.

For at klæde dig ordentligt på til at træffe den helt rigtige beslutning, har vi kigget nærmere på, hvad leasing og privatkøb egentlig er.

Hvad er leasing?

Når du leaser ‘lejer’ du en bil. Det betyder, at det er nogle andre, der faktisk ejer bilen, og du låner den bare.

Du indgår en kontrakt med udbyderen af bilen, hvor du bl.a. skal angive, hvor mange kilometer, du vil køre det kommende år. Hvis leasing skal være dit alternativ, skal du altså have ret godt styr på dine kørevaner.

For mange betyder det også, at man skal have et nogenlunde stabilt liv og ikke pludselig flytter eller skifter job, som ligger langt fra ens nuværende job. Når du ændrer i, hvor du befinder sig dagligt, betyder det typisk også, at du vil få andre afstande og altså ender med at køre flere eller færre kilometer, end du først regnede med.

Med leasing betaler du et månedligt beløb, som dækker ‘lejen’ af bilen, vedligeholdelse og service. Kontrakten dækker et bestemt tidsrum, og du hænger derfor på bilen under hele kontrakten på godt og ondt. Hvis du har brug for bilen længere tid end aftalt, skal der laves en ny kontrakt. Hvis du gerne vil af med bilen, skal du forhandle med din udbyder, og det er ikke altid sikkert, du får lov – eller i hvert tilfælde ikke til at få refundering for ubrugt tid.

Bilen skal som oftest afleveres tilbage i den stand, man fik den. Derfor er leasing ofte ikke så optimalt, hvis man fx. har små børn, der spilder meget eller hunde, som kan lave ridser rundt omkring.

Det vigtigste tip med leasing er, at du taler alt igennem med din udbyder. Oftest er de rigtig flinke og vil gerne samarbejde med dig om den bedst mulige kontrakt. Men husk at tale om, hvad der sker, hvis du fx. pludselig ændrer mening. På den måde er alle klar over, hvad aftalen helt præcist er, før der er skrevet under.

 

I 2017 udgjorde leasing 21% af det private bil marked i Danmark.*
Kilde: Gallup

Hvad er køb?

Den komfort og fleksibilitet det giver at have sin egen bil, er uden tvivl noget, som alle kan se fordelen i. Men denne komfort kan let blive udlignet af de omkostninger, det medfører at skulle betale månedlige afdrag. For slet ikke at tænke på daglige driftsomkostninger, samt syn og uforudsete reparationer.

Et bilkøb kan både være for en helt ny bil eller for en brugt. Uanset hvilken bil, du vil købe, er det klart det skal passe sammen med din økonomi. Inden du går i gang med bilkøb, skal du derfor finde ud af, hvad du har råd til og holde fast i det budget hele vejen igennem.

Bilkøb kræver ofte 20% i udbetaling og et billån for at hele handlen bliver komplet. Billån kan man få hos en bilforhandler, banken eller realkreditinstitutter.

Hvis du køber ny bil kan du selv styre, hvad det skal være for en. Du har altså et stort frirum til selv at vælge om der fx. Skal være soltag i bilen og hvad farve, den skal være. Selvfølgelig indenfor din økonomiske ramme.

Uanset om du køber ny eller brugt, så bliver det din bil. Derfor kan du i den forstand gøre med den, hvad du vil. Her behøver du altså ikke tænke på, hvor mange kilometer, du kører om året eller om hunden kradser lidt i sædebetrækket. Du kan køre alt det, du vil og have dem med ombord, du nu ønsker sig.

De fleste mennesker sælgere deres bil videre efter en række år. Bilen taber selvfølgelig værdi år efter år og derfor er bilkøb ikke ligefrem noget, man vinder flere penge på.

 

I 2017 blev der solgt 221.817 nye personbiler i Danmark
Kilde: De Danske Bilimportører

Hvad er bedst for mig?

Det hele afhænger altså af den enkelte situation og hvilke af de mange fordele og ulemper, du vægter højest.

Du skal lease hvis du Du skal købe hvis du
…lever et stabilt liv med fast job, fast bolig og regner med det hele forbliver sådan det næste års tid. ..lever et spontant liv og har brug for frihed til ekstra køreture og uforudsete ændringer i dit liv.
..elsker nyt, nyt, nyt. Leasing giver mulighed for ofte at få de nyeste biler. ..regner med at have den samme bil mere end 2-3 år.
…gerne vil vide, hvad regningerne byder på. Hvis du holder alle aftaler i kontrakten (inkl. Km antal), bør du ikke få uforudsete regninger. ..har økonomisk overskud til uforudsete regninger. At eje en bil betyder syn, vedligeholdelse osv.
…Godt kan lide, at bilen bare passer sig selv og er som den er. ..elsker at gå og rode med din bil. Nye fælge, ny radio.

 

Er du fortsat i tvivl om, hvad der passer bedst til dit behov, så tal med din forhandler. De ved meget om emnet og de har masser erfaring. Måske har de endda set og talt med folk, der har de samme overvejelser som dig.

 

 

04.07.2017