Deleøkonomi: Udnyt mulighederne og spar penge


deleøkonomi

Deleøkonomi kender vi efterhånden alle sammen. Vi hører om, at det er smart, godt for pengepungen, godt for miljøet. Det kan næsten ikke være bedre end deleøkonomi.

Men…. Hvorfor egentlig det? Hvad er det overhovedet for noget? Hvordan gør man? Hvor starter man?

Vi kigger lidt nærmere på begrebet deleøkonomi og hjælper dig til at komme godt i gang, hvis det er noget for dig.


Hvad er deleøkonomi?

I 2015 var 14% af danskere aktive med deleøkonomi

I aldersgruppen 18-29 år var 22% aktive og 30-39 år var 21% aktive

Kilde: WIlke

Helt kedeligt defineret er deleøkonomi: Når flere deles om den samme ressource.
Sagt med andre ord, når vi deles om en ting. Tingen kan være hvad som helst.

Deleøkonomi kan foregå helt privat mellem to eller flere venner, naboer, familiemedlemmer osv.

Men det kan også være et større foretagende. Eksempelvis tjenester som GoMore, hvor folk mod en lille sum giver andre et lift, når de alligevel skal afsted eller lejer bilen ud til andre i en dag eller to. Det gælder også bycykler eller bybiler, hvor alle som sådan kan benytte sig af bilen eller cyklen mod en lille sum. Man deles altså om den ressource, der er.

De to måder her, altså hvem der deler, har også hvert sit navn. Den første, hvor der deles mellem  private personer, kaldes også relationsøkonomi – fordi der skabes en relation mellem de personer, der deler.  

Sidstnævnte, hvor der jo oftest er en app involveret, eller man finder hinanden via sociale medier eller en hjemmeside, kalder man nogle gange for platformøkonomi. Opkaldt efter, hvor man finder hinden (en app er en platform, en hjemmeside er en platform osv.)


Hvordan kan man benytte sig af deleøkonomi?

Du kan i princippet dele alt. Nogle af de mest oplagte ting er biler, cykler eller sommerhuse.
Men alt kan deles – du kan dele en græsslåmaskine med naboen eksempelvis. Hvad med en boremaskine? Traileren?

I apps som Yepti kan du udleje dine maskiner eller leje andres. Så behøver du ikke investere i dyre maskiner eller værktøj, fordi det skal bruges en enkelt gang eller to.

I vores tider kan man argumentere for, at ting som at deles om et streamingabonnement, såsom Netflix eller Spotify, også er deleøkonomi. På sin vis er det nok en af de mest populære dele-ting i dag.

Du kender nok også AirBnB, hvor du kan udleje din bolig eller leje andres. Ofte er det billigere end at tage på hotel, og i de større byer er der hundredevis af udlejninger. Hvorfor ikke udnytte, at du ikke selv er hjemme?

Kort sagt: Alt, hvad du har lyst til at dele, kan deles.

Det eneste, det kræver, for at kaste dig ud i deleøkonomi, er nogen at dele med og noget at deles om. Når du har det, kan du bare begynde!


Hvad er fordele og ulemper ?

Fordele:

  • Mindre forbrug. Eksempelvis køber 2 familier sammen 1 boremaskine, hvor de ellers havde købt 2.
  • Godt for økonomien. Det giver sig selv – du bruger færre penge, hvis omkostningerne deles i 2. Hvis du deler noget ud mod et beløb tjener du penge. Sidst men ikke mindst, hvis du selv låner af andre, er det billigere end at købe selv.
  • Godt for miljøet. Deleøkonomi lægger op til mindre forbrug, mindre CO2 og i sidste ende mindre produktion.

Ulemper:

  • Nogen taler om, at det på sigt kan være dårligt for arbejdsmarkedet og visse industrier. Hvis vi hjælper hinanden for meget og deler for meget – så skal vi pludselig ikke bruge taxaen mere. Vi skal ikke på hotel, fordi vi deler det der sommerhus. Vi skal ikke bruge en handyman, fordi Jens nede ad vejen kan lave det osv., osv.
  • Hvis man ikke har sat de rigtige rammer for, hvad man deler og hvornår, kan man ende med at blive uvenner. Det er i forvejen en dårlig ting, men det er endnu værre, hvis det er med naboen.


Hvordan starter jeg?

Du starter ganske enkelt med at tage kontakt. Til dine naboer, måske noget familie. Ellers kan du lede lidt rundt på de sociale medier, som rummer rigtig mange grupper, eller på hjemmesider og i apps. Herfra kan du jo lave aftaler om lige det, du har lyst til. Måske søger du noget, du kan være med til at dele, eller måske har du noget, du gerne vil dele med nogen.

Husk at lave rigtige aftaler! Selvom der næsten kun er fordele ved deleøkonomi, kan et dårlig partnerskab ende i et stort rod.

Skal I eksempelvis dele bilen, så lav en fast aftale. Det kan være aftalen er delt op i lige og ulige uger, hver anden dag, 3 dage ad gangen eller måske bare en aftale om 1 dags varsel. Deles I fx om Netflix, så aftal, hvornår pengene skal overføres fast.

Det er op til jer, hvad der fungerer bedst. Så længe aftalen er på plads og der er klare linjer, før delingen begynder.

19.02.2019