5 trin til en ny og bedre økonomi


5 trin til en bedre økonomi

Det er altid en god idé at rydde op i sin økonomi. Men det er ikke altid det mest spændende i verden, hvorfor mange af os har brug for et lille skub eller en anledning til at gå i gang. Det kan fx være nytår, forårsrengøring, sommerferien, der slutter, eller noget helt andet.

Uanset hvornår eller hvorfor, du beslutter dig for at få bedre styr på din økonomi, kan du få brug for lidt inspiration og viden om, hvor og hvordan du starter.

Derfor får du her 5 trin, du skal tage for at få dig et overblik:

Trin 1: Få styr på dine faste indtægter og udgifter

Den hurtigste måde til et økonomisk overblik er at få styr på, hvad der kommer ind og ud af din konto. Man kan ikke forudsige det hele, men der er altid nogle faste indtægter og udgifter at tage udgangspunkt i.

Indtægter er eksempelvis din løn, SU, boligstøtte osv. Udgifter er ting som husleje, el, forsikringer, telefonabonnement, streamingtjenester osv.

Brug 10 minutter på at finde ud af, hvad du faktisk betaler fast til – månedligt, i kvartalet eller en gang om året. Så får du hurtigt et overblik over, hvor meget der egentlig er tilbage hver måned, når det, der betales fast, er betalt.

Trin 2: Læg et madbudget

Nu ved du, hvor mange penge du har til rådighed hver måned. Men du skal jo også have mad. Det skal vi alle sammen. Nogle køber det mad, de vil, og når de vil. Andre er lidt mere strikse og har et fast budget. Det er faktisk ikke nogen dårlig idé.

Hvis du eksempelvis har 1.500 kroner til mad – så kan du faktisk putte den post ind under dine faste udgifter og komme endnu tættere på dit ’’rigtige’’ rådighedsbeløb på en måned.

Men hvor meget skal et madbudget være på? Det er rigtig svært at sige. Det kommer an på, hvor meget du spiser, om du kun køber økologi, om du køber meget kød, køber meget slik og sodavand osv. Og selvfølgelig kommer det an på, hvor mange personer, der skal være mad til.

Et godt udgangspunkt er 1.500 kr. per voksen og 1.000 kr. per barn. Men det kan godt tage et par forsøg at finde det helt rigtige budget for dig.

 

Trin 3: Få styr på, hvor meget du har til overs hver måned og fordel det

Når du har fået styr på de faste udgifter og dit madbudget, så ved du faktisk, hvor meget du har tilbage til at ’’lege med’’.

Det er så op til dig, hvad de penge skal gå til. Vi skal alle sammen bruge nyt tøj engang i mellem, vi skal også klippes, have nogle cremer, shampoo og tandpasta osv. Alle de ting, skal der være plads til. Udover det, skal der jo også være plads til sjov og ballade – byture, biografture, tivoli osv. osv…

Hvordan skal dine penge fordeles? Tænk lidt over, hvordan du har brugt dine penge i år. Det kan være en god indikator for, hvor du skal lægge de fleste af dine penge.

HUSK nu også at lave en opsparing. Om den skal gå til rejser, en særlig ting du sparer sammen til eller måske skal den bare fungere som en økonomisk buffer – det er helt op til dig! Men en sund økonomi kræver, at man har en ekstra konto, som man normalvis ikke rører ved. Den kan vokse stille og roligt.

Et godt tip er, at du i dit budget har fordelt x-antal kroner til din opsparing, som du overfører i starten af måneden. Hvis du så har været god og har ekstra penge til overs, når måneden er slut, så overfører du det beløb til opsparingen også.

Husk: Mange bække små! Ja, det kan godt være det ’’kun’’ er en 50’er. Men en 50’er her og en 50’er der kan pludselig blive til mange penge.

 

Trin 4: Optimer dine unødvendige faste udgifter

Det er her, du skal ned i detaljerne. Tjek dine udgifter igennem. Du kan selvfølgelig ikke gøre så meget ved vand, varme, el – udover at skrue ned for dit forbrug.

Huslejen er også fast. Hvis du er berettiget til boligstøtte og ikke får det allerede, er det bare om at komme i gang med at søge! Det gør du lige her: https://www.borger.dk/boligstotte

Men der er ret mange faste udgifter, du kan gøre noget ved. Tjek for eksempel:

  • TV-abonnement: Ser du kun streaming men betaler for en TV-pakke? Afmeld TV-pakken.
    Har du den store pakke men ser kun 4 kanaler? Skift til en udbyder, hvor du selv kan sammensætte pakken.
  • Telefon: Kan du skifte til et billigere abonnement? Det kan man næsten altid. Husk også, mange udbydere tilbyder deleabonnementer. Del med kæresten eller ungerne og få en billigere regning.
  • Streaming: Har du 5 streamingtjenester men bruger kun 1? Afmeld de andre. Man kan ALTID melde sig til igen, hvis man fortryder.
  • Fitness: Bruger du dit fitness? SUPER! Så behold det.
    Bruger du det kun lidt? Måske kan du melde dig ind i et billigere center, eller måske kan du justere sammensætningen af dit medlemskab. Mange centre tilbyder nemlig forskellige versioner af deres medlemskaber. Du kan fx nøjes med at være tilmeldt 1 center – det er meget billigere end at træne i alle centre.

Det kan være, du har flere udgifter, der ligner dem her. Det kan jo også være ting som rejsekortet eller benzin – kan du skifte til en gåtur eller cykeltur engang imellem?

Tjek, hvor der bruges penge, og om der kan skrues ned nogle steder.

Trin 5: Få hjælp fra apps og kom godt i mål

Måske har du tabt overblikket nu. Eller synes det lyder alt for uoverskueligt. Men heldigvis lever vi i en tid, hvor apps kan hjælpe med alt! Der er tusindvis af apps, der kan hjælpe dig til at få styr på din økonomi.

Prøv fx:
Lommebudget
Spiir
Wallet (fra din bank)

02.01.2019